LİSELİLERDEN OSMANLICA'YA YEŞİL IŞIK

LİSELİLERDEN OSMANLICA

Osmanlıca'nın Ortaöğretim'de zorunlu ders kabul edilebileceğinin Türkiye gündemine gelmesinin ardından, İnegöl'de gerçekleştirilen röportajlarda liseli gençlerin olumlu tepkileri ile karşılaşıldı.

Osmanlıca dersinin liselerde zorunlu ders olabileceğinin Türkiye gündemine gelmesinin ardından ilçemizde öğrenim gören öğrencilerin büyük çoğunluğu yaptıkları açıklamalarında Osmanlıca dersi görmek istediklerini ifade ettiler.

 ‘ECDADIN BIRAKTIĞI ESERLERİ ANLAMA FIRSATIMIZ OLACAK’

Lise öğrencisi Mehmet Enser, gündeme gelen Osmanlıca dersi ile ilgili yaptığı açıklamasında; “Bugünlerde Osmanlıca dersi gündeme geldi. Hatta zorunlu olacak galiba. Ben Osmanlıca dersinin okullarda ders olarak kabul edilmesinden yanayım. İshakpaşa Türbesi`nin yanında mezar taşları var. Osmanlıca bilmediğimiz için orada ne yazıyor bilmiyoruz. Daha mezar taşlarımızı okuyamıyoruz. Ama İngilizlere baktığımızda halen daha kendi dillerini konuşup yazıyorlar. Bence Osmanlıca dersi gelmeli. En azından ecdadın bıraktığı eserleri tam olarak anlama fırsatımız olacak. Kesinlikle Osmanlıca dersi gelmeli” dedi.

 ‘GEÇMİŞİMİZDEN HABERİMİZ YOK GİBİ’

Bir başka öğrenci Emre Tongur ise, “Osmanlıca dersi veren okullar haricinde başka kurumlar da var. Ama okullara bu dersin gelmesi bence hepimiz için daha iyi olacak. Ben de o konunun takipçisiyim. Diğer kurumlar eğitim veriyorlar ama tam anlamıyla değil. Osmanlıca bilmek hatta fiili olarak konuşmak neden olmasın? Sonuçta geçmişimiz. Yurdumuzun hemen hemen her yerinde Osmanlıca yazılar görmemiz mümkün. Ama bana orada ne yazıyor diye sorsanız sadece bakakalırım. Geçmişimizden haberimiz yok gibi. Bence Osmanlıca dersi okullara gelsin ve biz de Osmanlı`dan kalan eserleri rahatça okuyup anlayabilelim” şeklinde konuştu.

 ‘OSMANLICA DERSİ GÖRMEYİ ÇOK İSTİYORUM’

‘Osmanlı bizim aslımız değil mi?’ diyerek bir konuşma gerçekleştiren Sabri Can ise, “Yani aslımız olan bir şeyin okullarda olması bence zaten çok daha önce olması gereken bir şeydi. Ama şimdi gündeme geldi. İnşallah kabul olur ve biz de Osmanlıca öğreniriz. Geçmişimizin bizlere bıraktığı emanetlerden birisi Osmanlıca. Osmanlıca’nın harfleri bildiğiniz gibi Arap alfabesi. Liselere bu dersin girmesi, Kur`an-ı Kerim okumasını bilmeyen insanların, sadece bu dersle birlikte en azından Kur`an da geçen harfleri tanımasına vesile olur. Ben lise öğrencisiyim ve Osmanlıca dersini görmeyi gerçekten çok istiyorum” ifadelerini kullandı.

 ‘DÜŞÜNMEK BİLE UTANDIRIYOR’

Liseyi daha yeni bitirdiğini belirten Emrecan isimli bir genç ise, “Ben liseyi daha yeni bitirdim. Şimdi ise hazırlık çalışmalarım devam ediyor. Bence liselerde Osmanlıca dersi görülmeli. İngilizler, Japonlar gibi ülkeler yüzyıllar boyu kendi dillerini konuştu. Yani yüzyıllar öncesi eserlerini bile okuyabiliyorlar. Ya biz okuyabiliyor muyuz? Bir turist gelip size İshakpaşa Camii`nin yanındaki mezar taşlarının üzerindeki yazıyı sorsa ne diyeceksiniz? Ya kusura bakmayın bizim ülkede değişiklikler oldu geçmişimizi okuyamıyoruz mu diyeceğiz? Bunu gerçekten düşünmek bile utandırıyor. Dediğim gibi, ben liseyi bitirdim ama bizden sonraki kardeşlerimiz inşallah Osmanlıca’dan mahrum kalmaz” dedi.



  • BIST 100

    10203,22%-0,05
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,95% 0,47
  • GRAM ALTIN

    2401,90% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3898,95% 0,54